Ziektebeeld

De breedte en diversiteit van de voorkomende klachten gelden ook voor het verloop en de gevolgen van sarcoïdose. Deze verschillen sterk van persoon tot persoon. Er zijn mensen die nauwelijks klachten hebben, fulltime kunnen blijven werken en daarnaast hun gezinsleven kunnen invullen. Daar staat tegenover dat er ook sarcoïdosepatiënten zijn die al voor hun 30e volledig arbeidsongeschikt raken en nauwelijks een sociaal leven kunnen onderhouden.

In deze categorie leest u onder andere meer over de oorzaak, de klachten, het verloop en de gevolgen van sarcoïdose. 

Oorzaak en geschiedenis

Oorzaak

Sarcoïdose is voor het eerst beschreven door de Engelse dermatoloog dr. Jonathan Hutchinson in 1877. Ondanks dat de ziekte dus al bijna 140 jaar bekend is, is de oorzaak nog altijd niet gevonden. Er is in de loop van de jaren wel veel onderzoek naar gedaan.

Lees meer over de oorzaak

Geschiedenis

Nog voor het eind van de negentiende eeuw waren er twee andere dermatologen die publiceerden over huidafwijkingen bij sarcoïdose. Dat waren Ernest Besnier en Caesar Boeck. Lange tijd heeft de ziekte daarom Besnier-Boeck geheten. Deze naam komen we ook nog wel tegen. In 1914 constateerde oogarts Jörgen Schaumann dat Besnier Boeck een aandoening is waarbij meerdere organen betrokken zijn. In sommige publicaties die daarop volgden werd de aandoening aangeduid als Besnier-Boeck-Schaumann.

Inmiddels is de naam Besnier-Boeck vervangen door 'sarcoïdose'. Dit komt voort uit het Grieks waarin 'sarcoid' vleesachtig betekent en '-ose' staat voor ziekte. Letterlijk vertaald is het dus een vleesachtige ziekte.

Lees meer over de geschiedenis